På upptäcksresa i köket
För ett tag sedan, ett bra tag sedan nu, tog jag en titt i kryddlådan i köket därhemma. De mest använda kryddorna är väl hos oss som hos många andra saltet och pepparn, och de andra kryddorna tycks liksom bli lite bortglömda där de ligger ödmjukt i sina glasburkar. Så när jag nu tog en titt och granskade vad vi faktiskt hade hemma blev jag smått chockerad även om jag kanske redan visste att den del av dem hade sina bästa dagar bakom sig. Det visade sig att så många som 11 kryddburkar hade bäst före-datum före 2005.
En del var betydligt äldre än så. Jag kan inte riktigt förklara hur de kan ha legat kvar så länge, men faktum kvarstod ändå. Istället för att analysera ytterligare (den uppgiften skänker jag eventuellt er) publicerar jag listan över kastade kryddor. Siffrorna beskriver bäst före-datumen
- Gurkmeja 1980
- Oregano 1999
- Indisk Garam Masala 1995
- Mejram 2000
- Dragon 2005
- Curry 2003 (två stycken)
- Vitpeppar 2004
- Chilipulver 2002
- Ingefära 2002
- Citronpeppar 1998
Gurkmejan från 1980 är ju speciellt intressant, nio år före jag föddes..
Ett avslutande tips är att själv ta en titt i era kryddhyllor eller kryddskåp hemma. Finner ni något extra spännande så får ni gärna skriva ner det och dela med er av upptäckten!
HAHA! Äntligen lite tummenläsning igen. Som vanligt skrattade jag högt - särskilt åt gurkmejan!